10 apr lördag

Det lilla ljus jag har

Jag vill dela några tankar med dig om ljuset. Ljuset tränger undan mer eller mindre mörker i ett rum, beroende på vilken sorts ljuskälla du har. Som du vet syns den allra minsta ljusdiod i ett kolsvart rum. Ja, hur litet ljuset än är så tränger det undan mörkret precis där ljuset lyser. Det ger oss inblick i dess kraft, trots sin litenhet. Mörkret får inte plats där ett ljus lyser. Punkt.

I Johannesevangeliet 1:5 läser vi: Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Mörker kan omge oss på många sätt. I vårt inre kan mörka tankar skugga tillvaron, i vår värld kan vi både se, höra och läsa om mörker som drabbar den enskilde. Ett mått av mörker möter vi av på vår livsvandring. Det ingår liksom i paketet att vara människa; att även möta mörkret. Men vi har fått ett ljus. Jesus.

En sång som många troende är bekant med är Det lilla ljus jag har. Den handlar om att vi ska lysa för världen och inte dölja ljuset. Det bygger på Jesu ord från Matt 5:14 där han säger att vi är världens ljus. Det får mig att fundera på vad det innebär att vara världens ljus. Jag tror att de allra flesta av oss snabbt svarar att vi ska visa godhet och kärlek mot andra människor. Vara hjälpsamma, omsorgsfulla och givmilda. Sant. MenÄtänker jag vidare. Jag har SÅ många fina vänner som ännu ej lever i en relation med Jesus och inte verkar så intresserade av det heller, men som lever utgivande liv, öppnar sina hem, delar sina hjärtan, är frikostiga, givmilda, visar värme och kärlek på ett alldeles fantastiskt sätt.

Jag tror att Gud kan verkar i alla på olika sätt. När vi gör en god handling, troende eller inte, så agerar vi i enlighet med Guds principer. När vi hjälper den svage äras Han. För vår ande vet att det är rätt och sant. Människors godhet finns för att Gud finns, även om inte alla bekänner sig till honom. Vem är det annars som hjälper oss att vara goda?

Ändå återkommer jag till Matt 5 och Jesu förklaring av oss som världens ljus. Som en stad på ett berg synlig för alla. Vi är kallade till det. Hur gör vi då för att verkligen ge ljus åt Jesus? Så att han syns? På vilket sätt är just du och jag kallade att vara ett världens ljus som inte drar uppmärksamheten till oss främst, utan till Jesus. Jag tror det finns en utmaning här. Världen har alltid varit i behov av kärlek, acceptans och respekt. Idag lyfts många röster i all sorts media om människors lika värde oavsett kön, religion, etnicitet, sexualitet osv. Så BRA att rösterna höjs och hörs. Men har en troende då en ytterligare uppgift? Hur förvaltar vi det som Jesus kallat oss till? Hur kan vårt eget lilla ljus få lysa så att människor inte bara tänker "å han är alltid så snäll" eller "de är så hjälpsamma" eller "tänk vad hon hjälper andra" utan också faktiskt ser Jesus, får smaka på himlen, längta efter mer och till syven och sist vilja vara en del av detta. Hur? Spännande tankar att reflektera kring!

Ta dig en funderare. Vad i ditt vardagliga liv gör du redan idag som lyser och gör att folk ser Jesus i dig och inte bara din goda handling? Vad vill du sluta göra så att Jesus får synas ännu tydligare? Vad vill du börja med att göra för att Jesus ska bli mer synlig? Det handlar inte om att komma med pekpinnar och säga att vi avsiktligt satt ljuset under skäppan.
Nej, jag vill bara uppmuntra oss alla att stretcha oss i både hur vi talar och hur vi agerar så att inte bara godhet, vänlighet och omsorg syns, utan även den Gud från vilken godheten kommer. Han vill ju att alla människor ska ta emot frälsningen!

Om människor i vår stad ska se att våra händer är Guds händer i mänsklig form... Att våra hjärtan slår i takt med Guds. Att våra ord är inspirerade av den Helige Ande. Att Jesus är den som förvandlar mörker till ljus. Vad gör vi då? Hur gör vi?
Vårt agerande och våra ord, vad vi väljer att göra och inte göra, bör ju rimligen skapa en gudslängtan i människor, och inte stanna vid "du är en god människa". Eller hur? :) Vi vill göra skillnad i vår värld, oavsett om det är på arbetsplatsen, på bussen eller i snacket med nån bekant!

Diskutera gärna i cellgrupperna eller med din familj eller dina vänner. Det lilla ljus du har - hur ska det lysa klart så alla ser?

Musiktips I linje med detta: For the One - live med Bethel Music & Jenn Johnson
En textrad: oh that when they look in my eyes they would see youÄ

/Andrea